Pomoč
media

Gladka površina in odlična akustika

Želje arhitektov po gladkih površinah, zaradi katerih pride oblikovanje prostora še bolj do izraza, so običajno grobo posegle v izkušnje uporabnikov, ki so bili izpostavljeni precej bolj hrupnemu prostoru, kot bi bilo primerno.

Prej izjemoma kot ne so se sklepali kompromisi, običajno takrat, kadar je bila akustika v prostoru pogoj za normalno uporabo – v prireditvenih prostorih in podobno. V vseh drugih primerih se akustično ureditev prostora zanemari in da prednost najcenejšim izvedbam. Najpogosteje se opusti akustične stropne in stenske obloge ali pa jih zamenja s cenejšimi, a s slabšimi akustičnimi lastnostmi.

Vsaj v primeru, ko se ne išče najcenejša možna rešitev za zvočno – absorpcijske obloge, je na voljo primerna tehnična rešitev tudi za prostore, kjer so načrtovane gladke, brezšivne površine. Gre za sistem oblog iz perforiranih plošč, ki so preplastene z zvočno vpojnim ometom. Že perforirane plošče same so lahko zadovoljiv absorber, kombinacija z zvočno vpojnim ometom pa je še bolj učinkovita in zadošča še tako ekstremnim potrebam.

 

Različne zahteve po absorpciji zvoka

Prostori se glede na zahteve po akustiki razlikujejo. V enostavnejših primerih se pričakuje od akustičnih oblog samo zmanjšanje odmevnega časa in hrupa v prostoru. Tem zahtevam se lahko ugodi s primerno talno in stropno oblogo, le redko so potrebni še dodatni posegi na stenah.

V zahtevnejših prostorih pa so zahteve bolj kompleksne. Definirano je, kateri viri zvoka naj bi se slišali, kje, kako dobro in v kakšni jakosti. Definirano je tudi, kateri zvoki so nezaželeni. Zato so akustične obloge prostora različne, z različnimi faktorji absorpcije ali odboja zvoka. Sistem Vogl Top- Tec obsega rešitve za različne zahteve po absorpciji in odboju zvoka. Te zahteve so rešene z več tipi osnovne mavčne plošče, ki je lahko polna ali perforirana. Tipov perforacij je več, zato je možna bolj natančna definicija absorpcije. V prostoru se lahko določi področja iz polnih plošč, kjer je predviden odboj zvoka ter področja s srednje ali z izrazito vpojnimi površinami – tu uporabimo plošče z različnimi perforacijami.

Obloga iz plošč Ultracoustic DLV ima 33% delež perforirane površine in je edina obloga z mavčnimi ploščami, ki spada v zvočno absorpcijski razred A (absorpcijski koeficient αw = 0,95). Pomembno je tudi, da je taka učinkovitost dosežena brez dodatne plasti izolacije pod oblogo.

 

Uniformirana gladka površina

Akustični sistem VOgl Toptec

Estetsko izvedeni stiki med ploščami so glavna težava pri običajnih oblogah iz mavčno kartonskih perforiranih plošč, saj zahtevajo natančno in s tem zamudno delo. Pri sistemu TopTech obdelava stikov ni več težava, saj je celotna površina obloge preplastena z akustičnim ometom.

Akustični omet Vogl Toptec Nano optično izenači površino, pri čemer se absorpcija zvoka ne zmanjša, temveč še poveča. Na ta način je dosežena tako želena gladka površina, ki je primerno ozadje za različno oblikovanje prostora – od modernih minimalističnih videzov, do nevtralnega ozadja za ostale stile opremljanja.

Z akustičnimi oblogami se pogosto rešuje težave na obstoječih objektih. Ker se Toptec obloga na videz ne loči od običajne ometane površine, je primerna tudi za uporabo v starejših objektih, tudi takih, kjer se videza prostora ne sme spreminjati. In ker se lahko akustični omet izdela v barvah (po RAL barvni lestvici), ga lahko prilagodimo obstoječim barvam v prostoru.

Poleg tega se omet TopTec Nano SF lahko uporablja tudi Akustični sistem Vogl Toptec samostojno – na obstoječih stenah ali stropih, brez sistemskih perforiranih plošč. Faktor absorpcije je v takem primeru manjši, ker pa so za tak način obdelave primerne večje površine sten, se lahko že samo z uporabo akustičnega dometa doseže zadovoljivo zmanjšanje odmevnega časa. Tak način izvedbe je bil uporabljen tudi na spomeniško zaščitenih objektih.

 

Akustični omet Vogl TopTec Nano SF ima znak kakovosti Nature Plus.

 

Integrirano gretje in hlajenje

Sistemske plošče Toptec Thermotec in Thermotec Plus so s svojo sestavo prilagojene uporabi za stropni/stenski sistem gretja ali hlajenja. Tako se oblogi doda še ena funkcija. Stropno ogrevanje in hlajenje je zaradi nizkih obratovalnih stroškov čedalje pogosteje v rabi, zato je sistemska rešitev, ki zagotavlja stropni oblogi več funkcij, na mestu. Predizdelani elementi omogočajo hitro montažo in vključevanje ostalih funkcij: razsvetljave, ozvočenja, varnostnih sistemov in revizijskih dostopov.

 

Zrakotesnost

Kontrolirano prezračevanje pogosto zahteva reže za pretok zraka v stropu ob stenah prostora, ostala površina stropa pa mora biti zrakotesna. V sistemu Vogl Toptec obstaja rešitev tudi za take primer. Za zrak neprepustna folija je laminirana na hrbtni strani obloge in omogoča zrakotesnost stropa. Pri tem je pomembno, da se s tem ne izgubi zvočno absorpcijskih lastnosti obloge.

 

Uporabnost

Akustični stropi Vogl TopTec so primerni za vse prostore, kjer želimo dobro prostorsko akustiko in dobro počutje uporabnikov. V primeru, da projektirate sistemske rešitve, ki vključujejo še druge funkcije, so vam na voljo vse izkušnje in tehnična pomoč proizvajalca. Zastopstvo za sisteme Vogl ima podjetje Kalcer. 

 

  • 16.09.2015
  • Kategorija: Nasveti
  • Komentarji: 0
Komentarji: 0
Brez komentarjev
Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen.
Obvezna polja so označena z *