Pomoč
media

Nezaželen hrup v prostoru

Učinkovita rešitev proti nezaželenem hrupu v bivalnih in delovnih prostorih, ki prihaja iz sosednjih prostorov ali od zunaj, je dodatna zvočna izolacija sten, tal ali stropa.

Stene:

V naših trgovinah se dobi kar nekaj različnih tipov takšnih plošč, ki se razlikujejo od običajnih mavčnih plošč. Plošče za zvočno izolacijo so težje in bolj elastične, vgrajujejo se v debelini vsaj 25 mm, torej po dva sloja. Skupna debelina obloge s konstrukcijo in izolacijo vred je 8 cm ali več.

Če pa nimamo na razpolago toliko prostora, si lahko pomagamo s ploščami Akustik gips 3, ki so debele 35 mm in jih lahko na zid prilepimo. Razmere lahko izboljšamo tudi s ploščami Akustik C1, Akustik gips 2 ter absorbcijsko ploščo Akustik Stop.  

Pomembno je, da oblogo ločimo od obstoječih zidov z dilatacijskimi gumijastimi trakovi Wall band in elastičnimi tesnilnimi materiali ter da podkonstrukcije za oblogo (če se le da) ne pritrjujemo v zid, ki ga izoliramo, pač pa le v stranske, obodne stene. V primeru, da se pritrjevanju v steno ne moremo izogniti, uporabimo posebna protivibracijska pritrdila.


Tla:

Najbolj učinkovite izolacije za tlake so kamena volna, lesna volna (2-3 cm) in mikrogranulirana guma - na primer Ecoroll (3-10 mm).

Pod parket, laminat ali drugo talno oblogo lahko dodamo tanjši sloj zvočne izolacije Ecoroll, ki zmanjša hrup korakov.


Zelo široko uporaben zvočno-izolativen material je Ecorubber, ki se uporablja za zidane stene in stene iz mavčnokartonskih plošč. Vgrajuje se v gostinskih, stanovanjskih in poslovnih stavbah. Ecorubber je odličen material za dušenje vibracij. Vgrajujemo ga v obliki trakov (Wall band), ki jih v različnih širinah polagamo na tla pod zidanimi stenami.


Stropi:

Za učinkovito zmanjševanje odmeva in hrupa v prostoru lahko uporabimo plošče Ecophon Master B Tech, ki jih lahko na strop prilepimo. Delujejo kot absorberji - dušilci zvoka.

Če pa želite v prostor vnesti nekaj ekstravagance, vam ponujamo stropne ali stenske absorberje, ki bodo brezskrbno "lebdeli" nad vami.

 

Pri vseh dodatnih izboljšavah zvočne izolacije so zelo pomembni detajli, zaradi katerih je lahko izboljšanje občutno ali pa zanemarljivo.

Če niste prepričani, kako bi se zadeve lotili, se oglasite v kateri od trgovin KALCER, kjer boste dobili pravo rešitev za vaš primer.
Lahko nam tudi napišete svoje želje in potrebe glede akustike prostora.

 

 

  • 11.01.2019
  • Kategorija: Nasveti
  • Komentarji: 0
Komentarji: 0
Brez komentarjev
Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen.
Obvezna polja so označena z *