Kamena volna

Kamena volna spada v skupino mineralne izolacije, katere glavna sestavina so kamnine vulkanskega izvora. Ker so kamena vlakna kratka in lahko lomljiva, je izolacija vedno v ploščah in je trda, zato jo lahko uporabljamo za izolacijo obremenjenih tal, ravne strehe, fasade, predelne in zunanje stene ter kot izolacijo strehe iz zunanje strani.

Katero kameno volno pa naj uporabim?

  • Za predelne stene uporabimo mineralno volno, pa naj bo steklena ali kamena volna. Plošče iz skupine NaturBoard so primerne za predelne stene ali neobremenjene podne konstrukcije.
    Naturboard Venti, Fit, Ventacusto
  • Pri podjetju Kanuf Insulation imajo v ponudbi tudi kameno volno za fasado, katere največja prednost je, da požarno bolje ščiti objekt kot ostale izolacije.
  • Kamena volna za fasado je iz serije FKD, kjer so plošče velikosti 1200x600 in 1200x400 mm priročne dimenzije za lažje rokovanje. Če izolirate fasado z mineralno volno uporabite tudi rondele iz kamene mineralne volne.
  • Če boste izdelovali plavajoči estrih, položite plošče iz serije TP in ne pozabite na robni trak iz mineralne volne.
  • Za izboljšavo energetske učinkovitosti stavbe je smotrno razmisliti tudi o izolaciji neogrevanih prostorov kot so klet ali garaža. Najbolj enostavno je, če izoliramo strop neogrevanega prostora. To lahko storimo s ploščami Knauf Insulation CLT C1 Thermal ali Tektalan. Obe izolaciji bosta izboljšali zvočno in toplotno izolativnost.
Prikaži več
Razvrsti po:
Prikaži:
Fasadni pokrivni čep Knauf Insulation PTP
Šifra: 28534
Fasadni pokrivni čep Knauf Insulation PTP je iz kamene volne in je namenjen za vgradnjo v konta..
Izolacija Knauf Insulation FKD
Šifra: 3007-V
Izolacija FKD proizvajalca Knauf Insulation v ploščah za obdelavo detajlov pri fasadnih siste..
Izolacija Knauf Insulation FKD-N Thermal
Šifra: 3011-V
Izolacija FKD-N Thermal  proizvajalca Knauf Insulation iz mineralne kamene volne v plo&sca..
Izolacija Knauf Insulation Naturboard TPT
Šifra: 300-V
Knauf Insulation NaturBoard TPT  je izolacija iz kamene volne, pakirana v ploščah. Namen..
Izolacija Knauf Insulation Naturboard Venti
Šifra: 3001-V
Knauf Insulation NaturBoard VENTI je izolacija iz kamene volne v ploščah, ki se uporablja kot..
Izolacija Knauf Insulation Naturboard Venti, 50 mm
Šifra: 300120
Knauf Insulation NaturBoard VENTI je izolacija iz kamene volne v ploščah, ki se uporablja kot..
Izolacijska plošča Knauf Insulation Termotop
Šifra: 2708-P
Izolacijske plošče Knauf Insulation  Termotop so trde plošče iz kamene volne večj..
Nož za rezanje izolacije Knauf Insulation
Šifra: 30000
NOŽ ZA REZANJE IZOLACIJE proizvajalca KNAUF INSULATION ima rezilo dolgo 38 cm. ..
Robni trak Knauf Insulation DL
Šifra: 30067
Robni trak Knauf Insulation DL je namenjen polaganju ob  stiku s steno, kadar izoliramo tl..
Prikazujem 1 do 9 od 9 (1 strani)

Popolnoma jasno je, da je kvalitetna izolacija zunanjih sten, predelnih sten, podstrešja in tal nujna za dobro kakovost bivanja. Vendar se velikokrat pojavlja vprašanje katera izolacija je najbolj primerna za določeno situacijo.
Da bi izbrali optimalno, moramo najprej opredeliti kaj sploh želimo, poleg toplotne učinkovitosti, z izolacijo sploh doseči.

V primeru da gre za zunanje stene, pri izvedbi kontaktne fasade, je mineralna kamena volna idealna, kadar gre za sanacije starih stavb. Kamena volna za fasado je poleg odlične toplotne izolacije (0,034 W/mK) tudi gradbeni material, ki je popolnoma negorljiv, paropropusten in odporen na mikroorganizme.

Pri načrtovanju zunanjega izolacijskega sloja v primeru novogradnje imamo več možnosti. Zaradi same sestave osnovnega zidu, ki je že sam po sebi lahko zelo izolativen. Na primer modularni blok debeline 29 cm bo za enako doseženo U vrednost potreboval debelejšo plast izolacije, medtem ko bo zunanja stena montažne hiše, ki že ima vgrajeno izolacijo potrebovala bistveno tanjšo plast izolacije. V vsakem primeru pa je fasadni sloj potrebno narediti, pa naj bo tanek ali debel.

Pri podjetju Knauf Insulation obstajata dve v vrsti kamene volne za fasado: plošče ali lamele. Plošče se največkrat uporabijo za sanacije obstoječih objektov in jih sidramo, medtem ko lamel ni potrebno mehansko pritrjevati in so primerne za tankoslojne fasadne sisteme.

Izolacija nebivalnega podstrešja z mineralno volno

Pri nebivalnem podstrešju se največkrat srečujemo s situacijo, kjer moramo zagotoviti pohodni del do dimnika ali izhoda na streho. V tem primeru imamo dve možnosti:

  • Naredimo revizijsko pot – z lesenimi letvami na katere položimo pohodne plošče npr. OSB in po celi površini uporabimo stekleno mineralno volno
  • Na del kjer bomo potrebovali pohodno površino namestimo trde plošče iz kamene volne DF, na ostali del površine pa položimo stekleno volno.

Zvočna izolacija predelne stene

Vsi potrebujemo dom, kjer se bomo lahko za trenutek izklopili, še posebej če imamo družino ali naporno službo. Zato je pri načrtovanju gradnje predelnih sten smotrno upoštevati materiale, ki jih bomo vgradili. Želimo si, da bi bile predelne stene čim tanjše, vendar čim bolj zvočno izolirane, zato poleg plošč, ki jih bomo vgradili, potrebujemo tudi primerno izolacijo. Kamena volna Naturboard Ventacusto je primerna izbira, saj plošče zagotavljajo, da se izolacija ne bo posedla, poleg tega pa je zaradi večje prostorninske mase odlična rešitev za zvočno zaščito.

Zvočna izolacija tal

Če živimo v bloku in prenavljamo tla, morda ne bomo tako pozorni pri izbiri materialov z vidika zvočne zaščite udarnega zvoka, vendar se lahko zgodi da bomo kaj kmalu dobili pritožbe spodnjih sosedov, ki jih bo naša hoja motila, zato je vseeno pametno misliti tudi na pohodni zvok pri izolaciji tal.
Uporabimo kameno mineralno volno Kanuf Insulation TP ali TPS za izolacijo tal med etažami in ne pozabimo na robni trak, prav tako iz mineralne volne.
Če bomo vgradili talno gretje pa bo primerna izolacija Kanuf Insulation TPS.
V primeru suhomontažnega estriha pa izberimo izolacijo Knauf Insulation TPST.

Prikaži več