Pomoč
media

Želja po lepo opremljenem domu je večna. Okraševanje sten in stropov s štukaturami je stara umetnost, ki se je posebej razcvetela v 17. In 18. stoletju.

 

Prve štukature so bile izdelane iz mešanice gašenega apna, mavca, peska in vode. Vzorci štukatur so se skozi čas spreminjali, spreminja pa se tudi gradivo. Sodobne štukature so izdelane iz umetnih materialov, od najcenejših iz ekspandiranega polistirena do štukatur iz steklobetona in penjenega poliuretana. Na spomeniško zaščitenih objektih se pri popravilu štukatur uporablja materiale, ki so čim bolj podobni izvirnim, štukaturni okras pa se posname po obstoječem, kot so to naredili pri obnovi Narodne galerije v Ljubljani.

Kadar pa gre prostore, kjer nas zgodovinska gradiva ne omejujejo, lahko uporabljamo sodobne štukature. Ker gre za tovarniške izdelke, je cena bolj sprejemljiva, estetsko pa se enakovredno kosajo z originalnimi.

Belgijsko podjetje NMC, ki je priznan evropski proizvajalec okrasnih profilov, je na našem trgu prisotno s svojimi proizvodi več kot dve desetletji. Podjetje proizvaja okrasne profile Nomastyl iz polistirola, Arstyl iz poliuretana, Focal point stebre za zunaj in znotraj ter Domostyl elemente za oblikovanje fasad. V zadnjem letu so svoj program dopolnili s stenskimi 3D paneli za reliefno oblikovanje površin.

 

Kdaj in kje uporabiti okrasne profile

V prostorih, ki jih želimo opremiti v določenem zgodovinskem stilu, uporabimo:

V starih stanovanjih so bili stropovi višji, stiki sten in stropov pa pogosto zaokroženi.  Pri obnavljanju starih stanovanj pogosto porušimo nekatere stene ali pa zgradimo nove. Z uporabo preprostih okrasnih letev lahko posnamemo zaokrožene stike. Tudi manjša nesorazmerja prostora lahko popravimo: visoke strope optično znižamo s širokimi okrasnimi letvami, ki zaključujejo stene.

 

Nam je všeč tale primer. Zakaj? Okrasni profili optično povečajo vratno odprtino, talne zaklučne letve pa so sorazmerne z velikostjo in višino prostora.

 

 

Na spletni strani http://www.archiproducts.com/en/alias smo našli še tale primer: sodobna zofa ob steni, okrašeni s klasičnimi stenskimi štukaturami. Stenske štukature dodajo stenam diskreten relief. Oko se zadrži na detajlih, kar vzbudi občutek večje stene, pozornost pa se iz izrazitih kosov pohištva preusmeri na cel prostor:

 

 

 

Če okrasne letve prekrijejo tudi širši pas stropa, prostor optično nekoliko pomanjšamo. Na steno lahko nalepimo tudi okrasne niše in polstebre, s katerimi poudarimo vratne odprtine in vzidane kamine. Vse okrasne letve iz programa Arstyl so primerne za vse vrste barv in pozlato. Letve iz programa Flex se lahko krivijo, tako, da jih lahko uporabljamo tudi na neravni – zakrivljeni podlagi.

 

Z modernejšimi štukaturami pa se lahko poigramo sami in vdihnemo prostoru igriv in unikaten videz ali zakrijemo razsvetljavo.

 

Imate fotografijo s štukaturami okrašenega prostora, ki vam je zelo všeč? Delite jo z nami – mogoče bo všeč še komu!

Komentarji: 0
Brez komentarjev
Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen.
Obvezna polja so označena z *