Pomoč
media
media
media

Obloge kaminov in kaminskih vložkov

Od nekdaj je veljajo, da je kamin simpatičen način ogrevanja, saj je vzdušje ob zakurjenem ognjišču vedno prijetno. Skali ga le skrb za pravilno kurjenje, priprava kuriva in čiščenje. Bolj racionalne pa je odbijal slab izkoristek, saj je šlo večino energije v dimnik.

Z novejšimi zasnovami kaminov se je izkoristek precej povečal. Še dodatno pa lahko za boljši izkoristek toplote poskrbimo s pravilno izbiro obloge kamina.

 

Vermikulitne plošče Thermax

Vermikulit je naravni material zlato rjave barve. Je hidrosilikat magnezija in aluminija s kristalno vezano vodo. Ob segrevanju na visoko temperaturo se voda upari in razrine luskaste kristale v obliko harmonike. Tako nastane eksapndirani vermikulit, ki vsebuje nešteto zelo majhnih plasti zraka, zaradi katerih pridobi dobre izolacijske sposobnosti in majhno prostorninsko težo.
Zaradi svojih specifičnih lastnosti je ekspandiran vermikulit primeren tudi za izdelavo izolacijskih in ognjeodporih materialov. Iz njega proizvajajo ognjevarne plošče za kamine Thermax.

 

Prednosti plošč Thermax

 • Plošče so nestrupene – ne vsebujejo azbesta, so brez vonja, lastnosti plošč se ne spreminjajo tudi pri povišanju temperatur.
 • Sestavljene so iz anorganskih elementov in so nevnetljive.
 • Akumulirano toploto počasi sproščajo v prostor.
 • Lahke in enostavne za prenašanje. Ena plošča ima cca. 8kg
 • Enake plošče uporabimo za oblogo kamina in izolacijo stene za kaminom.
 • Ne potrebujemo podkonstrukcije – le zadaj postavimo trak Thermax plošče. Zato je vgradnja Thermax plošč enostavna in hitra.
 • Za rezanje plošč uporabimo kar lesnoobdelovalno orodje.
 • Tudi prahu je manj kot pri drugih ploščah za oblogo kamina.

 

 

Obloga kurišča s ploščami Thermax S700

Plošče Thermax S700 so namenjene oblogi kurišča, in sicer zato, da hitreje dosežemo višjo temperaturo v kurišču, s tem pa zmanjšamo nepopolno zgorevanje, manjše izločanje - saj in dima,  s tem pa manj škodljivih vplivov na okolje.  
Tudi steklo kurišča bo zato bolj čisto.

Vgradnja

Primer vgradnje Thermax S700 plošč v kaminski vložek.  Vzorčni kamin, ki je na sliki spodaj si lahko ogledate tudi v naših trgovinah v Trzinu in Mariboru.

 • Plošče Thermax S700 narežemo na primerne dimenzije, da jih bomo lahko vstavili v kaminski vložek.
 • Na zadnji strani odstranimo zatič, ki fiksira ploščo. Prav tako to strorimo ob straneh. 
 • Na dno kaminskega vložka plošče le položimo.

Preprosto kajne?

Če plošča poči, jo zamenjamo.
Če so plošče že vgrajene v kaminski vložek jih lahko preprosto zamenjamo s Thermax S700 ploščami.

POMEMBNO!
Plošč nikoli ne vijačimo ali lepimo v kaminskih vložkih, ker prihaja do raztezanja in krčenja plošče, zaradi temperaturnih ekstremov . Vijačena ali lepljene plošča bi lahko počila.

 

 

Kamini s sistemom toplozračnega ogrevanja izdelani iz plošč Thermax M500

Tovrstni sistem oblačenja kaminov uporabimo pri gradnji klasičnega toplozračnega kamina.

Hladnejši zrak iz prostora prehaja skozi spodnjo rešetko v notranji kaminski prostor. Tu se segreje in se skozi zgornjo rešetko krožno ponovno vrača v prostor. S pomočjo cevnega sistema se lahko ogrevan zrak dovaja tudi v druge prostore.

 

Površina plošč Thermax M500 ima pri sistemu klasičnega toplozračnega kaminskega ogrevanja občutno nižjo temperaturo kot pri drugih kaminskih sistemih.
Ta vrsta izdelave kaminske obloge ustvarja zdravo toploto, podobno sončni, ki seva skozi celotno površino plošče v ogrevani prostor. Sistem ogrevanja s kaminskimi vložki in oblogo Thermax zagotavlja ogrevanje z dovajanjem vročega zraka in enakomerno porazdelitev toplote.

 

Priporočeni odmik plošč Thermax M500 od ohišja kaminskega vložka je 10mm za vsak kW moči.

Primer:
Za kamin, ki ima moč 10 kW odmaknemo plošče 10 cm.

 

Vgradnja

Spajanje plošč:

Ker so plošče samonosne, ni potrebna podkonstrukcija. Za stikovanje plošč uporabimo le ozek pas plošče in s tem spoj ojačamo.

Kotni stik lahko spojimo na dva načina:

 1.  Z vijaki, ki naj bodo vsaj dvakratne dolžine debeline plošče in z grobim delnim navojem npr. lesni vijaki. 
 2. S sponkami. Uporabiti je treba spenjače z omejevalniki pritiska.

Lepljenje:
Specialno protipožarno lepilo THERMAX je pomemben pripomoček pri montaži, saj zrako-dimotesno tesni spoje med ploščami. 
Po varčnem nanosu lepila na površine lahko plošče vijačimo ali spnemo skupaj.
Lepilo je najbolje nanesti neposredno iz tube na površino. Odvečno lepilo pa odstranimo z lopatico.
THERMAX protipožarne plošče lahko lepimo skupaj tudi ploskovno. Lepilo nanesemo z nazobčano gladilko in plošče stisnemo skupaj. 

 

               

 

Ognjevarne plošče za kamin se preprosto oblikujejo in so primerne tudi za zamenjavo starih, dotrajanih oblog. Če z njimi zamenjamo obstoječo šamotno oblogo, sicer izgubimo nekaj akumulacije, vendar hitreje ogrejemo prostor. Glede detajlov izvedbe konstrukcije se predhodno posvetujte pri svojem dobavitelju kaminskih vložkov ali ogrodij.

 

Končna obdelava

 

 1. Celotno površino plošč premažemo z osnovnim premazom, ki zmanjša vpojnost plošče npr. Koster TG 500
 2. Z armirno mrežico iz steklenih vlaken in silikatnim lepilom npr. Isomat AK-T55 Light belo prav tako premažemo celotno površino plošč, da dobimo enotno podlago.
 3. Sledi končna obloga po željah posameznika.
  Uporabimo lahko običajne stenske barve in zaključne omete npr. Jubizol Unixil Finish
  Plošče lahko obložimo s ploščicami, keramiko ali z naravnim kamnom. Vse spoje plošč, tako vodoravne kot navpične, je treba armirati z armirnimi trakovi za fuge in nato v celoti izravnati.

 

                      

 

Izolacija stene za kaminom s ploščami Thermax M500

Izolacija zadnjih sten je zelo pomembna za vse vrste kaminskih sistemov. Toplotna izolacija preprečuje, da bi temperatura prehajala na stene ob kaminu in tako zagotovi, da se več toplote prenesene v sam ogrevani prostor. Obenem zaščitimo stene in okoliške materiale pred pregrevanjem in poškodbami zaradi povišanih temperatur.

 

Podobni članki
Komentarji: 0
Brez komentarjev
Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen.
Obvezna polja so označena z *