Pomoč

Tesnjenje

media
media
media
media
media
media

Tesnjenje

Temperature so prave, da začnemo s sanacijo netesnih mest na vseh zunanjih površinah, preden nam padavine povzročijo še več škode.

 

Razpoke in fuge

Vedno je dobro ugotoviti, zakaj se razpoke pojavijo in če se da, preprečiti napredovanje razpok. Nastale razpoke pa je potrebno zatesniti. Na izbiro tesnilne mase vpliva več faktorjev.

Tesnjenje okrog okna s Sika tesnilom

 • Vrsto tesnilne mase moramo prilagoditi materialu - podlagi. Pri tem je pomembno ali je material porozen (opeka, beton, les...) ali ne (kovina, plastične mase, steklo...).
 • Upoštevajmo, da se tesnilne mase starajo in z leti izgubljajo prožnost, zato za zunanje površine, ki so izpostavljenje sončni svetlobi in nihanju temperature izbiramo med UV in vremensko obstojnimi materiali.
 • Razpoke ali reže so lahko dimenzijsko stabilne - se ne spreminjajo, ali pa se zelo malo, lahko pa so podvržene večjim spremembam zaradi gibanja podlage, temperaturnih skrčkov in raztezkov ali spremembam, ki jih povzroči vlaga. Na voljo imamo tesnila, ki so bolj ali manj elastična - to nam pove podatek o raztezku, ki je podan v %.
 • Za material, s katerim polnimo fuge in razpoke na tleh je pomembna tudi kemična obstojnost: na čistila, maščobe, kisline ipd.

Tesnilne mase v naši ponudbi

 

Porozne površine

Porozne površine vpijajo meteorno vodo, ki lahko prodre globje v stene ali tla in tam povzroča škodo, ob sušenju pa nam na vidnih površinah ostanejo madeži. Porozna tla vpijajo poleg vode še druge vrste madežev: od olja, voska, barve, madeže od hrane in pijače itd. Z zmanjšanjem vpojnost podlage se madeži ne vpijejo tako globoko, kar čiščenje močno olajša.

 • Pri izbiri impregnacijskih sredstev moramo vedeti, kakšno podlago bomo impregnirali: opeko, omet, beton, keramiko, katero vrsto kamna ali lesa.
 • Nekatera impregnacijske sredstva spremenijo barvo podlage, druga jo le poudarijo ali ji dajo mokrer videz, tretja pa na videz podlage ne vplivajo.
 • Pomembno je tudi to, ali impregnacijski premaz ostane na površini ali se vanjo vpije. Nekateri premazi, ki se v podlago ne vpijejo, postanejo drseči, kadar so mokri - tudi to je potrebno upoštevati.
 • Zapomniti si je potrebno tudi podatek o trajnosti premaza - zagotavlja trajno vodotesnost ali ga je potrebno obnavljati, in če, na koliko let.

Vodotesni premazi za zunanje površine iz naše ponudbe:

Za impregnacijo na balkonih in terasah, premaz za kamen, impregnacija za prane plošče, zaščita granitogrez ploščic, nega marmorja, poudarjanje barve - za moker videz, odstranjevanje silikona, talno milo, olje za nego tika

Ostala čistila

 

Voda, ki prehaja skozi stene

Kapilarna vlaga ali vlaga iz zemlje prehajata skozi tla in zidove. Kadar hidroizolacije ne moremo dokončno urediti ali kadar je vzrok za prehajanje vlage drugje, si lahko pomagamo s tesnilnimi masami in ometi na notranji strani.

Sanacija kletnega zidu s tesnilno malto Koester WP

S tesnilnimi premazi, ki so odporni tako na pozitivni kot tudi na negativni pritisk vode, lahko zaščitimo kletne zidove in tla, bazene, vodohrane, vodnjake in cisterne za pitno vodo -  Tesnilna masa Fassa Bortolo MO 660

Za hidroizolacijo površin iz betona, ometa, opeke, cementnih blokov in teraca, površin, kjer je potrebna prilagodljivost, ker so izpostavljenje krčenju, širitvam ali vibracijam ali se pričakuje da se bodo pokazale drobne razpoke, priporočamo - Tesnilno maso Isomat Aquamat Monoelastic, na vlažnih podlagah pa lahko uporabimo Tesnilno vodotesno malto Köster WP.

Za tesnjenje pod keramičnimi ali kamnitimi ploščicami na tleh ali stenah uporabimo Knauf Flachendicht premaz, premaz Fassa Bortolo Aquazip, ali tesnilni komplet (premaz in tesnilni trakovi za vogale) Wedi Fundo, ki zadošča za manjše površine, recimo tuš.

Ne veste, katero tesnilno maso izbrati? Tu smo, da vam pomagamo - oglasite se nam.

 

 

 • 06.06.2024
 • Kategorija: Nasveti
 • Komentarji: 0
Komentarji: 0
Brez komentarjev
Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen.
Obvezna polja so označena z *