Pomoč
media
media
media
media
media

Zaščita pred radonom

Radon je naraven radioaktiven plin, s katerim se srečujemo vsak dan, ne da bi se tega zavedali, saj v naše vsakdanje okolje prehaja iz tal. Glede na geološke značilosti tal je koncentracija radona ponekod večja, drugod manjša. Večje koncentracije radona oziroma njegovih razpadnih produktov v stanovanjskih in delovnih prostorih lahko vplivajo na naše zdravje, saj povečujejo riziko za rakava plučna obolenja.

 

vir: https://www.gov.si/assets/organi-v-sestavi/URSVS/Slike-Novice

V določenih predelih Slovenije je pojavnost radona bolj izrazita, kar kaže zemljevid obremenjenosti z radonom, vendar sama lokacija hiše še ne pomeni direktne ogroženosti. Že obremenjenost sosednjih objektov se lahko precej razlikuje. Tudi sodobni gradbeni materiali in kakovostna gradnja v veliki meri preprečijo prehajanje radona v notranjost. Bolj problematične so običajno starejše zgradbe s slabo hidroizolacijo.

Preden se lotimo blaženja težav z radonom, se je potrebno prepričati, če taka nevarnost res obstaja. Za pomoč se lahko obrnemo za Zavod za varstvo pri delu, kjer opravljajo meritve tako za podjetja kot za fizične osebe. Šele, če bodo z meritvami potrjene prekoračene dopustne vrednosti radona v notranjem zraku, se lotimo ukrepanja.

Koncentracijo radona v prostorih lahko zmanjšamo:

  • z odvajanjem radona iz terena pod hišo
  • s tesnjenjem talne plošče
  • s pravilnim prezračevanjem prostorov

Prezračevanje prostorov prinese hiter učinek, vendar se koncentracija radona začne povečevati takoj, ko nehamo prezračevati. Žal trajno prezračevanje ne deluje vedno, saj v prostorih ustvarja podtlak, ki še povečuje hitrost prehajanje radona skozi tla. Problematična so tudi obdobja slabšega vremena, še posebej pozimi, ko je prezračevanja manj, v zaprtih prostorih pa se zadržujemo dlje časa.

Odvajanje radona izpod hiše je najbolj učinkovita, najcenejša in trajna rešitev, tako pri obstoječih objektih, kot pri novogradnjah. Je relativno enostavna za izvedbo, načrtovati in izvesti pa jo morajo strokovnjaki, ki učinkovitost tudi potrdijo z meritvami.

Tesnjenje talne plošče

Tesnjenje talne plošče pride v poštev pri novogradnji ali kadar odvajanja radona iz zemljine iz različnih razlogov ne moremo izvesti. Tesnimo celo površino tal, na notranji ali zunanji strani objekta, vedno pa zelo natančno tudi vse reže okrog prebojev, jaškov ipd. Posebno folijo, ki preprečuje prehod radona, lahko položimo na drenažni sloj v gradbeni jami ali pa na že izdelano temeljno ploščo. Posebno pozorno se moramo posvetiti tesnjenju vseh rež in prebojev. Tudi za izvedbo takega tesnjenja je potrebno najeti usposobljene in izkušene izvajalce.

Če imate tudi pri vas potrjene težave z radonom in razmišljate o primerni rešitvi, vam lahko pomagamo. Pišite nam in potrudili se bomo, da vam odločitev olajšamo. 

 

 

 

  • 29.12.2020
  • Kategorija: Nasveti
  • Komentarji: 0
Komentarji: 0
Brez komentarjev
Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen.
Obvezna polja so označena z *